Šta je pterigijum?

Pterigijum je duplikatura vežnjače koja prelazi na rožnjaču.

 

Sa vežnjače očne jabučice, najčešće sa nazalne strane na rožnjaču prelazi duplikatura vežnjače i pokriva trouglasti deo rožnjače uz koju je čvrsto srasla. Deo koji se nalazi na rožnjači naziva se glavom, onaj na prelazu između rožnjače i vežnjače vratom  dok se široki deo u predelu beonjače naziva telom pterigijuma. Može da dođe i do sredine rožnjače pa i da je preraste i time značajno smanji vidnu oštrinu.

 

Uzroci nastanka

Uzroci nastanka pterigijuma nisu najjasnije razrešeni. Smatra se da se češće javljaju u toplijim klimatskim uslovima kao i kod ljudi izloženih vetru, suncu, prašini i dimu.

 

Dijagnoza i klinička slika

Dijagnoza se postavlhja na osno karakteristične promene trokuglastog oblika, priljubljene za rožnjaču, obično sa nosne strane. Pacijenti se najčešće žale na tegobe u vidu nadražaja I crvenila oka.

 

Lečenje

Progredijentni pterigijum koji preti da će zahvatiti središnji deo rožnjače i time uticati na kvalitet vida, leči se operativno. Operacija se sastoji od uklanjanja pterigijuma sa površine rožnjače.

 

Kako se izvodi operacija pterigijuma?

Operacija pterigijuma je minimalno invazivna operacija i najčešće traje od 30 do 45 minuta.

Ukoliko nosite kontaktna sočiva, lekar može tražiti od vas da ih ne nosite najmanje 24 sata pre procedure.

Postoji mnogo različitih tehnika da se uradi osnovno uklanjanje pterigijuma. Najčešći metod jeste jednostavna ekscizija, ali je povezan sa mnogo većim relativnim rizikom od ponovnog pojavljivanja pterigijuma. Za ovu tehniku, hirurg jednostavno odvaja ožiljno tkivo sa rožnjače i odseče ga. Procedura je efikasna u oko 90% slučajeva.

Neophodno je voditi računa da se ne ošteti osnovno tkivo rožnjače ili ukloni stroma kada se pterigijum odvaja sa površine oka.

Kada se pterigijum ukloni, hirurg ga može zameniti transplantatom povezanog membranskog tkiva kako bi sprečio ponovni rast pterigijuma. Na kraju procedure se koriste šavovi ili fibrinski lepak kako bi se osiguralo da transplantat tkiva konjunktive ostane na svom mestu. Na taj način se smanjuje mogućnost ponavljanja pterigijuma.

Postoji u druga tehnika operacije pterigijuma, koja se naziva tehnika ”gole sklere”, ali nedostatak je što sa sobom nosi povećan rizik od recidiva pterigijuma,. U ovom slučaju hirurg uklanja tkivo pterigijuma, a da ga ne zamenjuje transplantatom, što ostavlja beli deo oka izložen da zaceli sam.

Da li postoje rizici?

Kao i kod svake hirurške procedure, postoje izvesni rizici. Nakon same operacije, normalno je da doživite nelagodnost i crvenilo. Takođe je uobičajeno da primetite izvesnu zamućenost vida tokom oporavka.

Međutim, ako počnete da imate poteškoće sa vidom, potpuni gubitak vida ili primetite ponovni rast pterigijuma, obratite se lekaru.

Kako izgleda oporavak?

Vreme oporavka nakon operacije pterigijuma može potrajati između nekoliko nedelja do nekoliko meseci, kako bi se povukli svi znakovi crvenila ili nelagodnosti.

Važno je da ne trljate oči nakon procedure kako biste izbegli pomeranje pričvršćenog tkiva.

Dobićete uputstva za naknadnu negu, uključujući procedure čišćenja tretiranog mesta, upotrebu antibiotika i zakazivanje neophodnih kontrola.