Šta su kontaktna sočiva?

Pod pojmom kontaktna sočiva podrazumeva se svako sočivo koje se stavlja na površinu rožnjače i beonjače radi korekcije refrakcionih anomalija kao što su kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam, u cilju poboljšanja oštrine vida, ili pak radi lečenja očnih oboljenja kao i otklanjanja kozmetičkih defekata. Kontaktna sočiva su tanka zaobljena sočiva postavljena na film od suza, a prekrivaju površinu oka. Sama sočiva su prirodno providna, ali često imaju jedva primetnu nijansu boje samo zato da bi se njima lakše rukovalo.

Kontaktna sočiva možemo podeliti prema materijalu od koga su napravljena na:

Meka kontaktna sočiva

Gas propusna kontaktna sočiva (GP – polutvrda sočiva)

Tvrda sočiva

Prema dužini nošenja meka kontakna sočiva se dele na dnevna, mesečna ili višemesečna kontaktna sočiva. Dnevna kontaktna sočiva u poslednje vreme veoma popularna, pogodna su za održavanje kad je u pitanju higijena jer se menjaju svakodnevno i zahtevaju najmanju pažnju.   Mesečna kontaktna sočiva se mogu nositi do 30 dana, nakon čega se menjaju. Preporuka je da se ova vrsta sočiva skida u toku noći, za vreme spavanja, kako bi se izbeglo stvaranje neželjenih reakcija i tegoba.

Prema vrsti korekcije kontaktna sočiva delimo na torična i multifokalna sočiva.

Torična kontaktna sočiva  su oblikovana na poseban način, standardna sočiva su sferičnog oblika, dok je torus geometrijski oblik koji izgleda kao krofna. Torična sočiva ispravljaju probleme sa astigmatizmom koji nastaju usled drugačije zakrivljenosti rožnjače ili sočiva u oku.

Multifokalna kontaktna sočiva su napravljena tako da targetiraju  vid na različitim udaljenostima, a jednostavnije rečeno to su kontaktna sočiva koja u sebi imaju različite dioptrije. Preporučuju se osobama sa presbiopijom jer pomažu i  kod korekcije vida uzrokovane godinama.

Naočare ili kontaktna sočiva – šta odabrati i zbog čega?

Kad je u pitanju biranje između kontaktnih sočiva i naočara sve se svodi na lične afinitete, stil života, sa čim se osećate udobnije i estetski bolje.

Treba imati na umu da jedno nije nužno bolje od drugog i da obe opcije mogu imati svoje prednosti i mane. Kad su naočare u pitanju one su bolji izbor ako ne želite da se zamarate sa održavanjem i higijenom sočiva,  jer zahtevaju samo najosnovnije čišćenje stakala krpicom. Svakako ne treba zanemariti ni troškove, troškovi su manji jer ćete ih ređe menjati nego kontaktna sočiva. Naočare takođe imaju jednu sposobnost koju kontaktna sočiva nemaju, a to je da mogu prilagoditi količinu svetlosti koja dolazi do oka radi optimalne udobnosti i vida. Danas se na tržištu mogu naći stakla za naočare koja imaju sposobnost promene boje (u sivu ili braon boju) prilikom izlaganja naočara spoljnoj svetlosti, odnosno ona  poprimaju svojstva sunčanih i dioptrijskih naočara pri određenim vremenskim uslovima. Ovakva vrsta stakala naziva se “photo gray”

S druge strane, sočiva se nose direktno na oku tako da je vid, posebno onaj periferni, u potpunosti neometan,  za razliku od naočara kod kojih sam okvir može uticati na smanjenje perifernog vida.  Kontaktna sočiva pružaju vam mogućnost da bez ikakvih problema učestvujete u sportskim aktivnostima, a pored toga imate opciju da sa njima promenite boju oka jer postoje i kontaktna sočiva u boji.

Kako pravilno održavati higijenu kontaktnih sočiva?

 1. Pre postavljanja sočiva ruke treba oprati i osušiti. Sočiva nanesite na oko jagodicama prstiju. Nokti mogu oštetiti sočiva. Poznato nam je da su naše ruke najveći prenosnici bakterija i prljavštine i zato pre kontakta sa očima i sočivima moraju biti detaljno oprane.
 2. Pridržavajte se uputstava za održavanje sočiva. Pre nego ih odložite u kutiju za čuvanje operite temeljno svako sočivo i potopite potpuno u višenamenski rastvor za njihovo održavanje.
 3. Sočiva čuvajte u kutijici koja je tome namenjena. Često ćete kutijicu dobiti uz sredstvo za održavanje sočiva. Kutijicu menjajte na 3 meseca i između upotreba je perite i sušite.
 4. Sočiva menjajte u dogovoru sa oftalmologom i u skladu sa preporukom proizvođača.
 5. Posećujte oftalmologa redovno.

Uputstvo za čišćenje sočiva

Kod čišćenja sočiva treba da se pridržavate uputstva sa kutije ili poslušate savet naših lekara.

Ukoliko i dalje niste sigurni, ovo su tri koraka za pravilno održavanje sočiva.

 1. Čišćenje– stavite nekoliko kapi tečnosti za čišćenje sočiva ili fiziološkog rastvora i blago trljajte sočivo nekoliko sekundi sa obe strane.
 2. Dezinfekcija– da bi sočivo bilo dezinfikovano, mora da stoji nekoliko sati (minimu 4 sata) u rastvoru za čuvanje (dezinfekciju) sočiva.
 3. Deprotenizacija– najmanje jednom mesečno koristite tablete za uklanjanje proteinskih naslaga sa sočiva. Ove tablete možete kupiti u svim apotekama.

Spavanje

Nikada ne spavajte sa sočivima. Iako postoje neka sočiva koja ne morate skidati pre spavanja, mnogi stručnjaci to svakako uvek preporučuju. Jer, kada spavate sa sočivima na očima, postoji veliki rizik od nastanka infekcije oka. Uz to, može doći do nakupljanja bakterija na sočivima, usled čega se može javiti osećaj iritacije, žuljanja I nastanka infekcije oka

Kupanje

Ne nosite sočiva ni kada se tuširate ili idete na kupanje. Bazeni, morska voda, reke, pa i obična “česmovača” sadrže organizme koje stručno nazivaju acanthamoeba, a koji mogu da izazovu infekcije očiju. Zato ako zadržite sočiva na kupanju rizikujete i postajete podložni infekciji.

Odgovorno nosite sočiva

Eksperti kažu da su kontaktna sočiva koja su najsigurnija za nošenje ona koja se menjaju svakog dana.  U svakom slučaju pre same odluke o vrsti sočiva važno je da se posavetujete sa oftalmologom.

Sočiva nosite svakog dana sve dok vam lekar tako savetuje.

Nikada nemojte stavljati tuđa sočiva, posebno ako su već bila nošena.

Nemojte spavati sa sočivima.

Nemojte vrhom flašice u kojoj se nalazi sredstvo za održavanje i dezinfekciju dodirivati neke druge površine.

Kada ste na suncu, a imate sočiva nosite zaštitne naočare ili šešir sa širokim obodom.

Ako vam se kojim slučajem desi da sočivo stavite naopako, nećete oštetiti oko, ali zato bi trebalo da pre nego što ih stavite na oko položite na dlan, da formiraju prirodan oblik .

Ako vam postane iritirano, odmah izvadite sočivo i nemojte ga koristiti dok se ne posavetujete sa doktorom. Ako nastavite da nosite sočiva nakon pojave iritacije postoji šansa da dođe do infekcije.

Nemojte plivati sa sočivima. Ako već odlučite da plivate sa konaktnim sočivima, obavezno stavite naočare, ali tada će postojati šansa da dobijete ozbiljnu infekciju oka.

Mogu li kontaktna sočiva izazvati određene zdravstvene probleme?

Kontaktna sočiva bez svake sumnje olakšavaju život jer više ne morate voditi računa o naočarima, da li će se ogrebati, hoćete li ih negde zaboraviti. Ako primetite bilo kakav i najmanji problem ili neugodnost u oku, prva stvar koju je potrebno da uradite jeste da ih izvadite.

Simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu:

 • Mutan vid
 • Peckanje, svrab, bol
 • Iscedak iz oka
 • Osetljivost na svetlost
 • Suzenje očiju više nego obično
 • Crvenilo

Samo neki od problema koji mogu biti uzrokovani kontaknim sočivima su infekcija oka, hipoksija – stanje tokom koga rožnjača zbog sočiva dobija manje kiseonika iz vazduha nego što bi trebalo, konjuktivitis i suvoća oka.

Veoma je važno da nabavite sočiva koja vam u potpunosti odgovaraju oblikom i veličinom. Ponekad se desi da morate probati više različitih sočiva kako biste odabrali ona, za vas, najbolja.